fossielen

Info Fossielen


Wat zijn fossielen?

Een fossiel (van Latijn: fossilis, letterlijk "verkregen door graven") is elk bewaard gebleven overblijfsel, indruk of spoor van enig ooit levend wezen uit een voorbije geologische tijd. Voorbeelden zijn botten, schelpen, exoskeletten, steenafdrukken van dieren of microben, voorwerpen bewaard in barnsteen, haar, versteend hout, olie, steenkool en DNA-restanten.


Paleontologie
Paleontologie is de studie van fossielen: hun leeftijd, vormingsmethode en evolutionaire betekenis. Specimens worden meestal als fossielen beschouwd als ze meer dan 10.000 jaar oud zijn. De oudste fossielen zijn ongeveer 3,48 miljard jaar oud tot 4,1 miljard jaar oud. De waarneming in de 19e eeuw dat bepaalde fossielen in verband werden gebracht met bepaalde gesteentelagen leidde tot de herkenning van een geologische tijdschaal en de relatieve ouderdom van verschillende fossielen. De ontwikkeling van radiometrische dateringstechnieken in het begin van de 20e eeuw stelde wetenschappers in staat om de absolute ouderdom van gesteenten en de fossielen die ze herbergen kwantitatief te meten.


Navigatie
Klik op een rubriek in in een van de selectieboxen hiernaast of klik op een trefwoord in het alfabet hierboven om te navigeren. Je kunt ook zoeken door op het loepje te klikken rechts bovenin. Wat je hieronder ziet zijn alle mineralen die op de website staan in willekeurige volgorde.