fossielen

Geleedpotigen (0)


Geleedpotigen (Arthropoda)
zijn een stam van koudbloedige, ongewervelde dieren met een uitwendig skelet, een gesegmenteerd lichaam en meerdelige (gelede) poten. Tot de geleedpotigen behoren bekende groepen zoals de insecten, spinnen, duizendpotigen en kreeftachtigen. Met ruim 80% van de bekende soorten vormen de geleedpotigen verreweg de grootste stam van het dierenrijk. Ze komen voor in alle leefomgevingen op aarde en vertonen een uitzonderlijke vormenrijkdom.

Geleedpotigen kenmerken zich door hun gelede extremiteiten (ledematen) en hun harde exoskelet van chitine, vaak verstevigd met calciumcarbonaat. Het lichaam van een geleedpotige bestaat uit segmenten die gedurende de ontwikkeling met elkaar kunnen vergroeien. Om groei mogelijk te maken verliezen geleedpotigen om de zoveel tijd hun exoskelet, een proces genaamd vervelling. Ondanks hun spectaculaire verscheidenheid zijn de meeste geleedpotigen kleine dieren. Veel soorten, met name de insecten, zijn gevleugeld.

Alle geleedpotigen hebben een open circulatiesysteem, waarin hemolymfe – een vloeistof vergelijkbaar met bloed – de lichaamsweefsels voorziet van voedingsstoffen. De geleedpotigen hebben verschillende gaswisselingsorganen die sterk aangepast zijn aan de omgeving, zoals kieuwen (bij crustaceeën), tracheeën (bij insecten) en boeklongen (bij spinnen en schorpioenen). Deze maken zuurstoftransport mogelijk door het exoskelet. (Bron: Wikipedia)

De arthopoden omvatten onder meer de:

01  Arachnida (spinnen en schorpioenen),
02. Hexapoda (insecten en springstaartjes),
03. Trilobita (trilobieten),
04. Merostomata (zeeschorpioenen en degenkrabben);
05. Myriapoda (duizend- en miljoenpoten);
06. Ostracoda (ostracoden)
07. Crustacea (krabben, kreeften, zeepokken).

Hieronder vind je mijn fossielen van geleedpotigen in alfabetische volgorde.