Mineralen (9)

Wat zijn mineralen?
Een mineraal is een samengestelde of enkelvoudige stof, die als vaste stof in de vrije natuur voorkomt en gevormd is door geologische processen. De wetenschap die mineralen bestudeert wordt mineralogie genoemd; de mineralogie heeft raakvlakken met de chemie: beide wetenschappelijke disciplines onderzoeken de samenstelling van mineralen.

Zware mineralen hebben een soortelijke massa of dichtheid van meer dan 2.9 kg/m3. Edelstenen zijn mineralen, die harder zijn dan kwarts en die worden gebruikt als sieraad. De studie van edelstenen is de gemmologie of edelsteenkunde.

Edele metalen zijn metalen, die in de natuur niet worden aangetast door oxidatie.
Het gewicht van edelstenen en goud wordt uitgedrukt in karaat. Karaten waren de zaadjes van een Johannesbroodboom. Ze werden in het Midden-Oosten gebruikt voor het wegen van edelstenen. 1 karaat = 0,2 gram.

Klik hier om de foto's van mijn mineralen te zien.Mineralen worden in het veld vaak herkend aan hun kristalvorm, hun kleur, hun streepkleur (de kleur die zij afgeven wanneer zij gekrast worden), hun hardheid, hun smeltgedrag, hun associatie met andere mineralen, enzovoort. Deze klassieke macroscopische vorm van herkenning vergt veel ervaring en is niet altijd betrouwbaar.

In de geologie is men daarom steeds meer gaan vertrouwen op analyse achteraf van andere optische eigenschappen dan kleur, vooral door polarisatiemicroscopie (lichtmicroscopie met gepolariseerd licht), röntgen-poederdiffractie, röntgenfluorescentiespectrometrie, elektronenstraal-microanalyse (elektronmicroprobe) en atomaire-absorptiespectrometrie. In sommige gevallen wordt infraroodanalyse toegepast. (Bron: Wikipedia)


Classificatie van Strunz
De classificatie van Strunz is een classificatiesysteem om mineralen in te delen volgens hun chemische samenstelling en hun kristalstructuur. Dit systeem is in 1941 ontwikkeld door de Duitse mineraloog Karl Hugo Strunz. Het systeem is in loop der tijd aangepast en uitgebreid met nieuw ontdekte mineralen.

Op deze pagina van webmineral.com kun je het volledige classificatiesysteem vinden.


Navigatie
Klik op een rubriek in in een van de selectieboxen hiernaast of klik op een trefwoord in het alfabet hierboven om te navigeren. Je kunt ook zoeken door op het loepje te klikken rechts bovenin. Wat je hieronder ziet zijn alle mineralen die op de website staan in willekeurige volgorde.