01. IJzer Meteoriet

IJzer Meteoriet


Een belangrijke soort van meteorieten zijn de ijzermeteorieten. Deze hebben door het ijzergehalte een hoog gewicht, zijn magnetisch en hebben een hoog nikkelgehalte. Doordat deze meteorieten vaak groot en soms fraai gevormd zijn, is deze soort zeer bekend bij het grote publiek. Enkele van de grootste bekende meteorieten die op Aarde warden teruggevonden, zijn dan ook ijzermeteorieten. (Bron: Spacepage.be)

IJzermeteorieten zijn vaak oververtegenwoordigd in meteorietencollecties. Dat komt doordat ze meer opvallen dan steenmeteorieten (die vaak voor gewone stenen worden aangezien) en ze ook minder snel verweren. Met een metaaldetector kunnen ze eenvoudig gevonden worden.

Eigen foto (Meteoriet 012-BIJZ)

Top vijf van de zwaarste ijzer meteorieten
01.) Onbetwist de zwaarste meteoriet is de Hoba, die in 1920 gevonden werd bij Grootfontein, Namibië: 60 ton.
02.) De Ahnighito, in 1894 ontdekt op Groenland, weegt 31 ton. Hij ligt in het American Museum of Natural History.
03.) De nieuwe binnenkomer is de Gancedo opgegraven bij Chaco in het Campo del Cielo, Argentinië. Met zijn 30 ton verslaat hij nipt het andere zwaargewicht. (Overigens zijn niet alle gewichten uit deze top vijf even nauwkeurig bepaald.)
04.) De vorige kampioen uit Campo del Cielo is de El Chaco. Deze weegt 29 ton en werd ontdekt in 1969.
05.) De Armanty-meteoriet werd in 1898 ontdekt in Xinjiang, China. Hij weegt 28 ton en bestaat grotendeels uit ijzer. (Bron: NRC)

Hieronder zie je mijn stukjes ijzer meteoriet.