Lapis Lazuli (0)

Lapis Lazuli

Lapis lazuli is een prachtig blauw gesteente met kenmerkende gouden pyriet spikkels. De steen  bestaat uit meerdere mineralen, waarvan lazuriet met 25-50 procent het belangrijkste is. Soms bevat de steen ook stukjes wit; dit is calciet en soms marmer. De beste kwaliteit lapis lazuli komt uit Afghanistan en is blauw met goudkleurige spikkels, zonder wit. Andere namen voor lapis lazuli zijn kortweg lapis en lazuursteen. Is de steen vrijwel egaal kobaltblauw, dan heet hij wel Royal Blue of Koningsblauw. Lapis lazuli met veel calciet wordt Chili lapis genoemd, naar de vindplaats.

Herkomst van de naam
De naam lapis lazuli betekent letterlijk 'blauwe steen'. Lapis is het Latijnse woord voor 'steen'.Lazuli is afgeleid van Middellatijns lazulum, een verbastering van het Arabische lãzaward. Dat woord is ontleend aan het Perzisch Lãžward, de naam van de vindplaats van dit blauwe mineraal. Het ligt niet voor de hand om een steen nog eens expliciet lapis te noemen, zou je zeggen. In de Middeleeuwen is dit woord expres toegevoegd, om de steen te kunnen onderscheiden van pulvis lazuli, 'blauw poeder'. Dat is (meestal) gemalen lapis lazuli en werd gebruikt om blauwe verf te maken.

De namen lazuursteen en lazuriet zijn eveneens ontleend aan het Arabische woord lãzaward. De uitgang -iet is afkomstig van het Latijnse -itus ('verwant met'). In het middeleeuwse Frankrijk werd de kleur azur of asur ('blauw') ontleend aan deze edelsteen. De beginletter van lazuli verdween uit de kleurnaam omdat men in het Arabische woord lazaward de letter l als het Franse lidwoord 'l' opvatte.


Eigen foto (Lapis Lazili 012-GLAP)

Fysische eigenschappen van lapis lazuli
Lapis lazuli bevat bevat naast lazuliet ook witte calciet, donkerblauwe sodaliet en goudglanzende pyriet. Soms bevat de steen ook marmer. Het gesteente kan verder augiet, diopsiet, enstatiet, hauyn en noseaan bevatten.

Samenstelling:
(Na,Ca)8[(SO4,S,Cl)2 /(AlSiO4)6] + Fe, K, OH, CO3, NO3, met pyriet insluitsels FeS2
Hardheid: 5 - 5,5
Glans: mat, vetglans, glasglans
Transparantie: ondoorzichtig, in een zeldzaam geval doorzichtig aan de randen
Breuk: onregelmatig en schelpvormig, soms korrelig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: van lapis lazuli 2,7 - 2,9; van lazuriet 2,38 - 2,70
Kristalstelsel: kubisch, microkristallijn (Bron: www.semoea.nl)

Hieronder mijn exemplaren van Lapis Lazuli.